Back to list

Successful strategy enables Lithuanian private debt fund to invest nearly EUR 100 million in 5 years

March 19, 2024
Nter

Didžiausias Lietuvos privačios skolos fondas „Nter Private Debt Fund“ savo veiklos penkmetį pasitinka atlikęs beveik 100 mln. Eur investicijų. Nepaisant pandemijos ar karo Ukrainoje atneštų ekonominių iššūkių, fondas kūrė stabilią grąžą.

Per 5 metus iš 38 fondo atliktų investicijų, 23 yra užbaigtos ir sėkmingai susigrąžinti 55 mln. Eur. Per šį laikotarpį, fondas A klasės investuotojams po išlaidų bei atidėjinių, skirtų galimų nuostolių padengimui, uždirbo 58,66 % grąžą. Praėjusiais metais fondas demonstravo antrą geriausią rezultatą savo istorijoje ‒ tos pačios klasės investuotojams jis uždirbo 10,35 % grynąją metinę grąžą. Fondo valdomas portfelis šuo metu siekia 40 mln. Eur, o investuotojams grąžinta investicijų suma viršija 13 mln. Eur.

Pasak „Nter Private Debt Fund“ fondų valdytojo Donatas Frejus: „Viena mūsų stiprybių ‒ komandos įvairovė. Turime šiam fondui paskirtą komandą ir ją nuosekliai auginame. <...> Be to, fondo dydis mums suteikia derybinę galią, tiek investavimo pradžioje, tiek projekto eigoje“.

Nors buvo teigiančių, jog fondo idėja graži, tačiau reikia, kad ją pratestuotų krizė. Krizės nebuvo, bet iššūkių būta. „Pirmaisiais metais turėjome neigiamų palūkanų ciklą ir antipatiją brangiems pinigams, antrais – COVID-19 ir jo pandemijos sukeltą šoką, trečiais – ekonomikos skatinimui skirtų pigių valstybinių pinigų laviną, ketvirtais – karą Ukrainoje, o penktais – šalies ekonomikos techninę recesiją. Iššūkių ir išbandymų tikrai nepritrūkome, tačiau sugebėjome juos sėkmingai įveikti“ – teigia „Nter Asset Management“ partneris ir investicijų skyriaus vadovas Benas Poderis.

Donato teigimu – geriausias fondo laikas atėjo tik dabar. „Palūkanų normų kėlimo ciklas, panašu, pasibaigė, tačiau nesitikime, kad artimiausiu metu vėl grįšime į nulinių palūkanų aplinką. Prognozuočiau, kad panašus palūkanų lygis tiek JAV, tiek Europoje išsilaikys dar kurį laiką, o tai reikštų, kad paklausa pinigams aukštesnėmis palūkanomis išliks“.